Αθλητική Προετοιμασία Υποψηφίων

Τ.Ε.Φ.Α.Α.

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού προέρχεται από την Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής και δημιουργήθηκε το 1982 από το νόμο-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι. Έκτοτε το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος περιλαμβάνει ειδικότητες που έχουν σχέση με τα ολυμπιάκα αθλήματα και τη φυσική αγωγή. Το τμήμα χωρίζεται σε 6 τομείς, τον τομέα θεωρητικών επιστημών, τον τομέα αθλητιατρικής και βιολογίας της άσκησης, τον τομέα υγρού στίβου, τον τομέα κλασικού αθλητισμού, τον τομέα αθλοπαιδιών και τον τομέα γυμναστικής και χορού.

Οι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΦΑ) πέρα από τις εξετάσεις στα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων,  υπόκεινται σε υγειονομικές εξετάσεις και σε πρακτικές δοκιμασίες.

Ειδικότερα, όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποστούν παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, καθώς και πρακτική δοκιμασία σε τρία (3) από τα τέσσερα (4) αγωνίσματα που αναφέρονται παρακάτω. Η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία διενεργείται από επιτροπή. Ο χρόνος και ο τόπος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας ανακοινώνεται πριν από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ τάξης Λυκείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που αριστεύει στα αθλήματα, είναι δυνατό να αυξήσει τα συνολικά του μόρια εισαγωγής κατά 4.000 μόρια. Βέβαια, αυτή η αύξηση των μορίων εισαγωγής, προσμετράται μόνο για τις σχολές των ΤΕΦΑΑ, ενώ η εισαγωγή στις υπόλοιπες σχολές, καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις γραπτές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα ανάλογα με τη δοκιμασία λαμβάνονται υπ’ όψη:

  • Στον δρόμο 400μ και στην κολύμβηση υπάρχει δικαίωμα για μία μόνο προσπάθεια.
  • Στο άλμα σε μήκος αλλά και στη σφαιροβολία, προσφέρεται η δυνατότητα για τρείς συνολικά προσπάθειες. Από τις τρείς προσπάθειες λαμβάνεται υπόψη μόνο η καλύτερη, από την οποία προσδιορίζεται και η τελική βαθμολογία στο αγώνισμα.

Ο τελικός βαθμός των πρακτικών δοκιμασιών προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών που συγκεντρώνονται στα τρία από τα τέσσερα αγωνίσματα που έχουν  επιλεγεί για εξέταση.

Τα επιπλέον μόρια που συγκεντρώνονται και προστίθενται στα μόρια των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων, προκύπτουν από το γινόμενο του τελικού βαθμού με το 200.

Έτσι για παράδειγμα υποψήφιος που έχει συγκεντρώσει στα τρία αγωνίσματα που επέλεξε τους βαθμούς 20, 17, και 15 θα έχει:
Τελικό βαθμό: ( 20 + 17 +  15 ) : 3 = 52 : 3 =  17,33
Επιπλέον μόρια εισαγωγής: 17,33 * 200 = 3.466